Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Om je onderzoeksdata bruikbaar te houden voor jezelf en anderen, is het verstandig om je data te beschrijven: alle informatie vast te leggen die nodig is om de inhoud en context van de data te begrijpen.

Video Organising and describing research data

Organising and describing research data
Organising and describing research data

Wanneer?

Aan het einde van het onderzoeksproject kun je of wil je waarschijnlijk niet nog enkele dagen inruimen om je dataset(s) te beschrijven. Bovendien is de vraag of je je dan nog alle beslissingen herinnert die je tijdens het project ten aanzien van de data hebt genomen.

Daarom is het goed om tijdens je onderzoeksproject regelmatig aandacht te besteden aan het documenteren van je data, en deze informatie bij te houden in een tekstbestand dat je bij je data opslaat.

Wat?

In je documentatie neem je informatie op over het verzamelen van de data, de data-invoer, de dataopslag en de verwerking van de data. Labjournaal of codeboek fungeren ook als documentatie van een dataset, en worden indien mogelijk bij de data opgeslagen.

Alle informatie die nodig is om de data over een langere periode, bijvoorbeeld vijf jaar, te kunnen beoordelen, begrijpen en (her)gebruiken, hoort in de documentatie thuis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan

  • context en methodologie van het onderzoek
  • de (instellingen van) gebruikte apparatuur of instrumenten
  • de relatie tussen bestanden in een dataset of database
  • de inhoud en structuur van individuele bestanden (variabelen etc.)

Het gaat hierbij om gegevens die voor het menselijk oog bedoeld zijn, ook wel human readable metadata genoemd. Daarnaast is er nog een andere vorm van beschrijven: het toekennen van metadata die door computers en zoeksystemen gelezen kunnen worden.