Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Opslaan

Video Opslaan van onderzoeksdata

Opslaan van onderzoeksdata
Opslaan van onderzoeksdata

Criteria

Als je een opslagplaats voor je digitale data kiest, zul je letten op beschikbare ruimte (zo veel mogelijk), prijs (zo laag mogelijk) en gebruiksgemak (zo groot mogelijk). Daarnaast zijn nog drie zaken van belang:

  • betrouwbaarheid: kan ik erop vertrouwen dat mijn data niet wegraken en ik er altijd bij kan?
  • veiligheid: waar staat de server waarop mijn data opgeslagen zijn precies en welke wetgeving geldt daar?
  • exportmogelijkheden: kan ik de data die ik erin stop - bijvoorbeeld in software voor data-analyse - er ook weer uithalen en in welk bestandsformaat?

Voor het inschatten van de grootte van je bestanden zijn er verschillende online tools beschikbaar. Zoek op “file size calculator [type bestand]” om een geschikte tool te vinden.

Computer

Voor het opslaan van bestanden zul je over het algemeen de computer op je UvA- of HvA-werkplek gebruiken. Bestanden die je op de C-schijf van deze computer opslaat, kun je alleen bereiken via deze computer. Als je computer het begeeft, is de kans groot dat deze bestanden verloren gaan.

Cloud

Het gebruiken van een cloud-opslagdienst heeft veel voordelen. Je kunt vanaf elke computer met internetverbinding bij je bestanden en in geval van computercrash of -diefstal ben je de online opgeslagen bestanden niet kwijt. Bovendien kun je vaak vorige versies van bestanden herstellen en eenvoudig bestanden of mappen met anderen delen. 

Research Drive

Research Drive is een dataopslagdienst voor onderzoekers ontwikkeld door SURF. Deze dataopslagomgeving staat in de cloud en biedt jou een plek om je onderzoeksgegevens veilig op te slaan. In Research Drive kun je makkelijk samenwerken met andere onderzoekers, partners en studenten.

SURFdrive

Een andere veilige cloud-opslagdienst is SURFdrive. De bestanden in SURFdrive verlaten Nederland niet. In SURFdrive kun je 500GB aan bestanden opslaan en delen met collega's. Inloggen doe je met je UvAnet- of HvA-ID.

Voor het samenwerken met studenten wordt Research Drive (zie hierboven) aangeraden.

Je kunt ook kiezen voor een opslagdienst als Dropbox of Google Drive. Aan het gebruik van deze publieke cloud-opslagdiensten zijn echter risico's verbonden:

  • de opslag van de gegevens vindt niet gegarandeerd binnen Europa plaats; dat kan betekenen dat derden - denk aan veiligheidsdiensten zoals de Amerikaanse National Security Agency (NSA) - toegang tot je bestanden hebben
  • het voortbestaan van het bedrijf dat de dienst aanbiedt (provider), is niet gegarandeerd; wat gebeurt er met je bestanden als het bedrijf wordt overgenomen of ophoudt te bestaan?
  • de gebruiksvoorwaarden van de opslagdienst kunnen bepalingen bevatten die de provider ongewenste (eigendoms)rechten over de opgeslagen bestanden geven
  • er kunnen lekken ontdekt worden in de beveiliging van de opslagdienst
  • de opslagdienst kan technische problemen ondervinden, waardoor je bestanden (tijdelijk) onbereikbaar zijn

Vertrouwelijke en gevoelige onderzoeksgegevens horen daarom in elk geval niet bij een publieke cloud-opslagdienst thuis. Daarnaast is het verstandig om van bestanden die je er wel opslaat, een back-up op een andere plaats aan te houden. Ook kun je overwegen de bestanden te beveiligen met behulp van encryptie.

Opslaan van code en scripts

Voor het opslaan van, samen werken aan en publiceren van programmeercode, R- en SPSS-scripts etc. kun je gebruik maken van Git-software. De bekendste hiervan is GitHub, maar dat verbindt kosten aan het aanmaken van private repositories. BitBucket biedt vergelijkbare functionaliteit, maar als je je er met je UvA- of HvA-mailadres registreert, kun je zonder kosten onbeperkt private repositories aanmaken.

Op de website van het Software Sustainability Institute vind je meer informatie over het kiezen van een repository voor je software.