Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

If the empirical basis for an article or book cannot be reproduced, of what use to the discipline are its conclusions? What purpose does an article like this serve? (King: “Replication, Replication” 1995)

Het duurzaam ordenen, opslaan en archiveren van onderzoeksdata is erg belangrijk. De noodzaak hiervan wordt steeds meer gezien en universiteiten formuleren beleid omtrent het omgaan met onderzoeksdata. Bovendien voegen gepubliceerde datasets iets toe aan publicaties en aan de wetenschapswereld in zijn algemeenheid. De toenemende populariteit van open access publiceren geldt niet alleen voor de inhoud van de publicaties, maar biedt kansen om ook ruwe onderzoeksdata beschikbaar te stellen en hiermee een publicatie te verrijken. 

De Bibliotheek UvA/HvA ondersteunt je graag bij het ordenen, beschrijven, opslaan, delen, archiveren en publiceren van je onderzoeksdata.

Open Economics / EDaWax

Twee belangrijke samenwerkingsverbanden op het gebied van onderzoeksdata in het economisch veld komen uit Engeland en Duitsland. Zij zijn voorvechters van open data en transparantie in onderzoek en onderzoeks-output. Zij hebben beide een lopend programma om de openheid van data in economisch onderzoek in kaart te brengen en te stimuleren.

Data Management Plan 

Een eerste stap bij verantwoord data-management is het opstellen van een Data Management Plan (DMP). Hierin beschrijft of beschrijven de onderzoeker(s) welke soorten data verzameld gaan worden, hoe en waar de data worden opgeslagen, en wie er toegang tot de data mag krijgen. Een DMP wordt steeds vaker verplicht gesteld bij het indienen van een subsidieaanvraag voor een onderzoeksvoorstel. 

Op de pagina Datamanagementplan kun je vinden welke vragen in een DMP moeten worden beantwoord. Ook zijn er links naar modellen, checklists en online DMP tools die kunnen helpen bij het opstellen van een DMP.

N.B.: Het opstellen van een DMP dient door de onderzoekers zelf te gebeuren, vanuit de bibliotheek kan een informatiespecialist advies en hulp bieden bij het opstellen ervan.

Metadata 

De beschrijvende gegevens die vastgelegd worden omtrent de ruwe data worden aangeduid als metadata. Het gaat om informatie die bijvoorbeeld omschrijft wie de data heeft verzameld, waar, wanneer, om welke soort data het gaat, binnen welk onderwerpen ze vallen, etc. Ook bij het deponeren van een dataset in een data-archief zal gevraagd worden om het invullen van gegevens die de dataset beschrijven. Een veel gebruikte standaard voor metadata is Dublin Core. Deze standaard biedt een ruime keuze uit velden en is geschikt voor vele soorten data.

De indiener van een dataset zorgt voor het toevoegen van de metadata. Vanuit de bibliotheek kan een informatiespecialist helpen bij het selecteren van de meest geschikte metadata. 

Opslag van onderzoeksdata 

Voor de opslag van data maken de meeste onderzoeksgroepen gebruik van een eigen server, een ruimte op de gemeenschappelijke netwerkschijf, Dropbox of losse externe harde schijven. Hier volgen enkele betrouwbaarder en solider alternatieven.

UvA/HvA figshare

In UvA/HvA figshare kun je je onderzoeksdata veilig én bereikbaar opslaan: je bestanden staan op ISO-gecertificeerde servers in Zwitserland, en jij kunt erbij vanaf elke computer met internetverbinding.

Verder kun je je onderzoeksdata veilig delen, archiveren en publiceren. Elk gepubliceerd item krijgt een Digital Object Identifier (DOI), een unieke permanente link die je kunt vermelden in artikelen en presentaties.

DANS Easy

Met het online archiveringssysteem EASY biedt DANS je de mogelijkheid je data veilig en duurzaam op te slaan. Je kunt zelf bepalen onder welke voorwaarden de data toegankelijk zijn voor anderen.

4TU.ResearchData 

4TU.ResearchData is het samenwerkingsverband van de drie technische universiteiten in Nederland. Onderzoekers van de UvA kunnen gebruik maken van 4TU.ResearchData voor de lange termijn archivering van de data.

Datasets zoeken 

Onderstaande data-archieven bieden datasets aan die opnieuw, voor nieuw onderzoek, kunnen worden gebruikt.

Ondersteuning

Met vragen en voor advies kun je terecht bij je informatiespecialist.