Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Onderzoeksdata

Toegankelijkheid van onderzoeksgegevens staat volop in de belangstelling. Bij onderzoeksaanvragen worden steeds vaker voorwaarden gesteld over opslag en beschikbaarheid van de onderzoeksdata.

Zo vermeldt de informatiebrochure van NWO-DANS dat de onderzoekers na toekenning van subsidie van NWO een contract moeten afsluiten met afspraken over archiveren en beschikbaar stellen van de data.

Volgens de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening (pdf) is de bewaartermijn van ruwe gegevens minimaal 5 jaar. “Deze gegevens worden op aanvraag ter beschikking gesteld aan andere wetenschaps-beoefenaren.” (III.3)

Plannen, bewaren en delen van onderzoeksdata

Op de RDM-website vind je alle informatie over plannen, bewaren en delen van onderzoeksdata. De Faculteit der Geesteswetenschappen hanteert een eigen Research Data Management Protocol.

Alle onderzoekers van UvA en HvA hebben vanaf 28 september 2017 toegang tot UvA/HvA figshare: een systeem voor het veilig opslaan, gecontroleerd delen en publiceren van onderzoeksdata.

Datasets wijsbegeerte vinden

Onderzoeksgegevens kunnen worden bewaard in data-archieven. Deze ‘repository’s’ kun je op twee manieren gebruiken: voor opslag van eigen onderzoeksdata en voor het raadplegen van data van onderzoek van andere wetenschappers.

NARCIS biedt toegang tot duizenden wetenschappelijke datasets en e-publicaties in Nederland.

Vakspecifieke datasets op het gebied van de wijsbegeerte zijn (vooralsnog) weinig beschikbaar. Zoek op ‘Arts and Humanities’ indien ‘philosophy’ niets oplevert.

Datasets over politieke filosofie zijn vooral vindbaar onder sociale wetenschappen.

Zie ook

Ondersteuning

Heb je vragen of behoefte aan training, hands-on sessies? Neem contact op met RDM Support of de informatiespecialist van wijsbegeerte.