Datamanagement in de Wijsbegeerte

Onderzoeksdata

Toegankelijkheid van onderzoeksgegevens staat volop in de belangstelling. Bij onderzoeksaanvragen worden steeds vaker voorwaarden gesteld over opslag en beschikbaarheid van de onderzoeksdata.

Zo vermeldt de informatiebrochure van NWO-DANS dat de onderzoekers na toekenning van subsidie van NWO een contract moeten afsluiten met afspraken over archiveren en beschikbaar stellen van de data.

Volgens de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening (pdf) is de bewaartermijn van ruwe gegevens minimaal 5 jaar. “Deze gegevens worden op aanvraag ter beschikking gesteld aan andere wetenschaps-beoefenaren.” (III.3)

Algemene informatie over research data management

De Bibliotheek van de UvA en de ondersteunende ICT-diensten werken gezamenlijk aan voorzieningen om de onderzoekers te ondersteunen bij hun databeheer.

Op de RDM-website vind je alle informatie over plannen, bewaren en delen van onderzoeksdata.

Datasets wijsbegeerte vinden

Onderzoeksgegevens kunnen worden bewaard in data-archieven. Deze ‘repository’s’ kun je op twee manieren gebruiken: voor opslag van eigen onderzoeksdata en voor het raadplegen van data van onderzoek van andere wetenschappers.

NARCIS biedt toegang tot duizenden wetenschappelijke datasets en e-publicaties in Nederland.

Vakspecifieke datasets op het gebied van de wijsbegeerte zijn (vooralsnog) weinig beschikbaar. Zoek op ‘Arts and Humanities’ indien ‘philosophy’ niets oplevert.

Datasets over politieke filosofie zijn vooral vindbaar onder sociale wetenschappen.

Zie ook

Ondersteuning

Met algemene vragen over research data management kun je terecht bij RDM Support. Met vragen specifiek voor wijsbegeerte raadpleeg je de informatiespecialist wijsbegeerte.

  • mw. drs. A.A. (Lidie) Koeneman

    Informatiespecialist Wijsbegeerte

    A.A.Koeneman@uva.nl | T: 0205254517

    Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door  RDM support

4 mei 2017