Tijdens onderzoek

Onderzoeksdata zijn een waardevol bezit, waarin veel wordt geïnvesteerd. Als verzamelde data verloren gaan of onbruikbaar worden, kan het uiterst kostbaar of zelfs onmogelijk zijn om de data opnieuw te verwerven. Daarom is goed beheer van onderzoeksdata belangrijk.

Verlies voorkomen

Van het per ongeluk verwijderen van bestanden tot een computercrash of brand: data kunnen op allerlei manieren verloren gaan. En ook als data netjes opgeslagen zijn, kunnen ze beschadigd raken, bijvoorbeeld door veroudering van het opslagmedium. De enige manier om jezelf tegen verlies van data te beschermen, is het regelmatig maken van back-ups, aangevuld met een geregelde controle van de integriteit van je bestanden.

Toegang beheren

Als je onderzoeksdata persoonsgegevens of gevoelige bedrijfsinformatie bevatten, wil je voorkomen dat onbevoegden toegang tot je data hebben. Tegelijk wil je onderzoekers met wie je samenwerkt, juist wél toegang tot je data geven. Daarom is het van belang goed na te denken over de plaats waar je je data opslaat en over de beveiliging van je data.

Goed organiseren

Als je een grote hoeveelheid data(bestanden) verzamelt, is de kans groot dat je er de weg in kwijtraakt. Een consistente en logische organisatie van je bestanden en bestandsnamen helpt dat voorkomen. Daarnaast is het goed om tijdens je onderzoek bij te houden welke beslissingen je ten aanzien van je data neemt.

Gepubliceerd door  RDM support

18 april 2017