Data deponeren

De UvA biedt verschillende mogelijkheden voor het opslaan en publiceren van datasets. Aan faciliteiten voor het duurzaam archiveren van onderzoeksdata wordt gewerkt.

UvA-DARE/Pure

Het is mogelijk om via de Digital Academic Repository (DARE) van de UvA een (kleine) dataset aan te bieden bij de publicatie die op basis van deze onderzoeksdata is geschreven. Je kunt de dataset zelf uploaden via Pure.

Als je een dataset via Pure uploadt, verschijnt automatisch een link naar deze dataset op het tabblad Publicaties van je profielpagina op UvAweb.

Als het databestand al elders online staat, voer je de gegevens van het bestand - inclusief de link naar het bestand - in Pure in. Ook dan verschijnt de link naar het bestand automatisch op het tabblad Publicaties van je profielpagina.

Publicaties en datasets die in Pure geregistreerd staan, worden meegenomen in rapportages. Bovendien blijven zij zichtbaar via bijvoorbeeld NARCIS, ook wanneer je de UvA zou verlaten.

Op Pure kun je vanaf elke computer met internetverbinding inloggen.

UvAweb: profielpagina

Op je profielpagina op UvAweb kun je links plaatsen naar databestanden. Ook kun je via je profielpagina bestanden voor download aanbieden.

Als het databestand elders online staat, plaats je de link naar het bestand handmatig op je profielpagina (externe link).

Als het databestand nog niet online staat, upload je het databestand als 'profiel bestand' en plaats je handmatig een link naar het bestand op je profielpagina.

Je profielpagina wordt offline gehaald als je de UvA verlaat; je kunt dan ook niet meer bij bestanden die je als 'profiel bestand' hebt geüpload.

Je profielpagina kun je alleen bewerken vanaf een UvA-werkplek of via een VPN-verbinding met het UvA-netwerk.

FLUOR

FLUOR is een add-on die het mogelijk maakt om datasets op te slaan in een UvA Community.

Testweeklab is een voorbeeld van een FLUOR-site. Het is een online tool voor het aanvragen, downloaden en uploaden van onderzoeksdata op het gebied van de psychologie verzameld tijdens de jaarlijkse Testweek. Onderzoekers die met deze data hebben gewerkt worden ook aangemoedigd om hun nieuwe of samengevoegde data weer te uploaden en beschikbaar te maken via Testweeklab.

Onderzoeksgroepen die FLUOR willen gaan gebruiken, kunnen contact opnemen met RDM Support.

UvA/HvA datarepository

Momenteel wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een data-archief voor data uit UvA- en HvA-onderzoek.

Gepubliceerd door  RDM support

21 juni 2017