Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

RDM kosten

Het beheren van je onderzoeksdata kan verschillende kosten met zich mee brengen. Hoe kun je deze kosten in kaart brengen en beperken?

Plannen

Een goede planning kan je veel kosten besparen. Bedenk als eerste of je bestaande data kunt hergebruiken. Veel bestaande datasets zijn vrij toegankelijk beschikbaar in data repositories. Wil je een licentie aanschaffen voor commerciële data? Neem contact op met RDM Support.

Als je nieuwe data gaat verzamelen, denk na over het niveau waarop je dat doet. Voor een dagelijks gemiddelde kun je data per uur verzamelen in plaats van per seconde. Dit scheelt onder andere in mogelijke opslagkosten.

De kosten voor het organiseren van je data kun je beperken door voor het onderzoek templates voor data-invoer te ontwikkelen.

Denk verder aan het ontwikkelen van informed consentformulieren om toestemming te vragen voor het verzamelen, verwerken en (anoniem) publiceren van persoonsgegevens. Achteraf contact opnemen met deelnemers kan hoge kosten met zich meebrengen.

Houd er rekening mee dat trainingen, vergaderingen, een samenwerkingsomgeving en het inhuren van personeel tijd en/of geld kosten. Als je samenwerkt met een of meerdere partners, kunnen daar ook reis- en lunchkosten bij komen.

Bij een samenwerking is het belangrijk om van tevoren goed uit te zoeken wie het auteursrecht heeft. De Auteursrechtinformatiepunten van UvA en HvA kunnen je hierbij ondersteunen. Heb je juridische ondersteuning nodig? Neem contact op met RDM Support.

Bij veel financiers zijn eventuele RDM-kosten voor zowel tijdens als na je project declarabel. Je brengt tijdens je aanvraag deze kosten in kaart.

Bewaren

UvA- en HvA-onderzoekers kunnen hun data opslaan in Research Drive en SURFdrive. Bij grote hoeveelheden data kan je data steward je adviseren over opslagmogelijkheden.

Beschrijf tijdens je onderzoek je data en hoe je je data hebt verzameld en verwerkt om kosten te beperken. Zo vergeet je geen informatie, bespaar je tijd aan het eind van je project en houd je je data bruikbaar voor jezelf en anderen. Bij veel softwarepakketten kun je gemakkelijk het codeboek van je dataset exporteren. In een codeboek staat de betekenis van de variabelen en waardes in je dataset.

Ook het opschonen van data, waarbij je bijvoorbeeld alle typefouten uit je dataset haalt, kan veel tijd kosten. Hoe meer je dit al tijdens je onderzoek doet, hoe lager de uiteindelijke kosten zullen zijn.

Data laten transcriberen door een externe service kan je veel tijd besparen, terwijl de benodigde tijd opnemen in het onderzoekstraject goedkoper is. Denk verder na of je de data deels of volledig wilt transcriberen, of je de transcripties wilt vertalen en of je extra hardware/software nodig hebt.

Anonimiseren kan op verschillende manieren. Zo kost het bewerken van audiovisuele data veel geld en kan de bruikbaarheid van de data verminderen. Een transcript is eenvoudiger en goedkoper om te anonimiseren, zeker als het anonimiseren al tijdens het transcriberen plaatsvindt.

Het digitaliseren van data is relatief goedkoop wanneer je scans maakt, maar zal duurder worden als de data handmatig ingevoerd en/of gecontroleerd moeten worden.

Delen

Je kunt anderen toegang geven tot je data via Projects in UvA/HvA figshare, SURFdrive of met SURFfilesender. Wil je je data eerst versleutelen? Maak dan gebruik van VeraCrypt of 7-zip, te vinden in de UvA- en HvA-softwarecatalogus.

Je kunt je data publiceren via UvA/HvA figshare. Als je kiest voor een extern data-archief, kan dat eenmalige of jaarlijkse kosten in kaart brengen.

Een extern data-archief kan eisen dat je je data omzet naar een bepaald bestandsformaat. Het aanschaffen van de benodigde software kan geld kosten.