Datamanagement in de Sterrenkunde

Steeds vaker worden er eisen gesteld aan de opslag en het beheer van onderzoeksdata. Dit gebeurt door zowel financiers en (tijdschrift-) uitgevers als door de Universiteit van Amsterdam zelf.

De Bibliotheek van de UvA en de ondersteunende ICT-diensten werken gezamenlijk aan voorzieningen om onderzoekers te ondersteunen bij hun databeheer.

Op de RDM-website staat alle informatie over plannen, bewaren en delen van onderzoeksdata.

Datasets Sterrenkunde

Onderzoeksdata kunnen worden bewaard in data-archieven. Deze repositories kunt u op twee manieren gebruiken: voor opslag van eigen onderzoeksdata en voor het raadplegen en hergebruiken van data van onderzoek van andere wetenschappers. Op de pagina Data vinden staan de voornaamste data-archieven en repositories.

Een voorbeeld van een sterrenkundig repository is Mikulski Archive for Space Telescopes (MAST). MAST bevat een verscheidenheid aan (onderzoeks-) data-archieven (in het optische, ultraviolet en bijna-infrarode deel van het spectrum). Toevoegen van hoogwaardige wetenschappelijke datasets is mogelijk.

Ondersteuning

Met algemene vragen over research data management kunt u terecht bij RDM Support. Met vragen specifiek voor Sterrenkunde raadpleegt u de informatiespecialist Sterrenkunde.

  • dhr. drs. K.M. (Kasper) Abcouwer

    Informatiespecialist Sterrenkunde

    K.M.Abcouwer@uva.nl | T: 0205257199

    Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door  RDM support

20 februari 2015