Steeds vaker worden er eisen gesteld aan de opslag en het beheer van onderzoeksdata. Dit gebeurt door zowel financiers en (tijdschrift-) uitgevers als door de Universiteit van Amsterdam zelf.
De Bibliotheek UvA/HvA en de ondersteunende ICT-diensten werken gezamenlijk aan voorzieningen om onderzoekers te ondersteunen bij hun databeheer.
Op de RDM-website staat alle informatie over plannen, bewaren en delen van onderzoeksdata.
Onderzoeksdata kunnen worden bewaard in data-archieven. Deze repositories kun je op twee manieren gebruiken: voor opslag van eigen onderzoeksdata en voor het raadplegen en hergebruiken van data van onderzoek van andere wetenschappers.
In UvA/HvA figshare kun je je onderzoeksdata veilig én bereikbaar opslaan: je bestanden staan op ISO-gecertificeerde servers in Zwitserland, en jij kunt erbij vanaf elke computer met internetverbinding.
Verder kun je je onderzoeksdata veilig delen, archiveren en publiceren. Elk gepubliceerd item krijgt een Digital Object Identifier (DOI), een unieke permanente link die je kunt vermelden in artikelen en presentaties.
De UvA Geoportal is ontwikkeld om binnen de UvA-gemeenschap efficiënt geo-data te kunnen uitwisselen.
Geoplaza dient om kaarten te maken, publiceren en delen: een service van de Vrije Universiteit.
Global Change Master Directory is een van de vele algemene aardwetenschappelijke onderzoeksdata-repositories.
Een overzicht van geo-data websites is te vinden op Geoplaza.
Met algemene vragen over research data management kun je terecht bij RDM Support. Met vragen specifiek voor Aardwetenschappen raadpleeg je de informatiespecialist Aardwetenschappen.