Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Om aan wetgeving en beleid te voldoen, en dat te kunnen bewijzen, heb je als onderzoeker vaak verschillende documenten nodig. Op deze pagina vind je een overzicht van veelvoorkomende documenten.

Samenwerken

Consortiumovereenkomst

In een consortiumovereenkomst leggen samenwerkende partijen vast hoe ze hun gemeenschappelijke project gaan uitvoeren. Je kunt hierin ook afspraken over de data opnemen (zie Data-uitwisselingsovereenkomst). IXA biedt ondersteuning bij het opstellen van consortiumovereenkomsten.

Geheimhoudingsverklaring voor studenten

Verzamel je in je onderzoek gevoelige gegevens, zoals bedrijfsgegevens, en werken er studenten mee aan je project? Dan is het aan te raden om de studenten een geheimhoudingsverklaring te laten tekenen. Medewerkers zijn door hun cao verplicht tot geheimhouding en hoeven daarom geen verklaring te ondertekenen.

Persoonsgegevens

Persoonsgegevens zijn alle gegevens die direct of indirect te herleiden zijn naar een specifieke persoon, bijvoorbeeld iemands naam, beroep of leeftijd.

In de Privacy-lemma's in de UvA en HvA A-Z-lijsten vind je meer informatie over het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens.

Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Wanneer er in je onderzoek een hoog risico lijkt te zijn op inbreuk van privacy voor de deelnemers aan je onderzoek, voer je van tevoren een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uit. Je bekijkt of er daadwerkelijk risico’s zijn en zo ja, welke.

Verwerkersovereenkomst

Je stelt een verwerkersovereenkomst op wanneer je een derde partij vraagt om persoonsgegevens voor je onderzoek te verwerken, bijvoorbeeld om audiobestanden te transcriberen of om een instrument voor online enquêtes te leveren. Deze derde partij voert uitsluitend uit wat jij opdraagt, en neemt zelf geen beslissingen over de gegevens.

Data-uitwisselingsovereenkomst

Soms werk je met andere organisaties, universiteiten of hogescholen aan een onderzoeksproject en besluiten jullie gezamenlijk hoe persoonsgegevens verzameld zullen worden, voor welk doel en hoe ze verwerkt worden. Stel dan een data-uitwisselingsovereenkomst op om vast te leggen wie waarvoor verantwoordelijk is.