Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Plannen

Efficiënt omgaan met onderzoeksdata vereist planning: nagaan aan welke eisen je dient te voldoen en vastleggen hoe je het beheer van je data gaat aanpakken.

Datamanagementplan

Een datamanagementplan (DMP) is een digitaal document waarin je beschrijft welke data je tijdens je onderzoeksproject gaat verzamelen, hoe je de data tijdens het project opslaat en beheert, en wat er na afloop van het project met de data gebeurt.

UvA- en HvA-beleid

Aan Universiteit en Hogeschool van Amsterdam wordt beleid voor research data management ontwikkeld. UvA en HvA sluiten in hun beleid aan bij wat in (inter)nationale samenwerkingsverbanden is afgesproken.

Eisen van financiers

Steeds meer financiers van wetenschappelijk onderzoek stellen eisen aan de omgang met onderzoeksgegevens door onderzoekers. De eisen verschillen per subsidiegever.

Eisen van uitgevers

Uitgevers kunnen aan het publiceren van je artikel de voorwaarde verbinden dat je de data waarop je artikel gebaseerd is, beschikbaar stelt voor raadpleging door anderen.

RDM kosten

Het beheren van je onderzoeksdata kan verschillende kosten met zich mee brengen. Hoe kun je deze kosten in kaart brengen en beperken?

Persoonsgegevens

In veel onderzoek worden persoonsgegevens gebruikt. Onderzoekers zijn wettelijk verplicht zorgvuldig met deze gevoelige gegevens om te gaan. Hoe doe je dat?

Informed consent

Als je onderzoek gaat doen met proefpersonen, heb je hun toestemming nodig. Wat houdt dit in en waar let je op?