Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Delen

Doordat steeds meer met digitale onderzoeksdata wordt gewerkt, is het eenvoudig geworden om datasets te publiceren en datasets van anderen opnieuw te gebruiken.

Data publiceren

Onderzoeksdata kunnen, net als artikelen en boeken, worden gepubliceerd. De mogelijkheden en aandachtspunten op een rij.

Data vinden

Wereldwijd zijn talloze datasets uit allerlei vakgebieden beschikbaar om te worden gebruikt voor nieuw onderzoek en in het onderwijs. Deze datasets bevinden zich hoofdzakelijk in (vakspecifieke) data-archieven of repository’s.

Rechten

De licentie op een dataset bepaalt wat een ander met je dataset mag doen en wat jij mag doen met de dataset van een ander.

Identifiers

Als een dataset in een data-archief wordt gedeponeerd, krijgt de dataset een identifier: een code die uniek is voor (deze versie van) de dataset. Deze code maakt het mogelijk om naar deze specifieke dataset te verwijzen, bijvoorbeeld in (je eigen) publicaties.

Citeren

Een dataset kan, net als een artikel of boek, fungeren als informatiebron voor een wetenschappelijke publicatie. De dataset behoort expliciet als bron vermeld te worden, ook als jij zelf de maker van de dataset bent.