Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Datamanagement in de Sterrenkunde

Datamanagement in de Sterrenkunde

Steeds vaker worden er eisen gesteld aan de opslag en het beheer van onderzoeksdata. Dit gebeurt door zowel financiers en (tijdschrift-) uitgevers als door de Universiteit van Amsterdam zelf.

De Bibliotheek UvA/HvA en de ondersteunende ICT-diensten werken gezamenlijk aan voorzieningen om onderzoekers te ondersteunen bij hun databeheer.

Op de RDM-website staat alle informatie over plannen, bewaren en delen van onderzoeksdata.

Datasets Sterrenkunde

Onderzoeksdata kunnen worden bewaard in data-archieven. Deze repositories kun je op twee manieren gebruiken: voor opslag van eigen onderzoeksdata en voor het raadplegen en hergebruiken van data van onderzoek van andere wetenschappers. Op de pagina Data vinden staan de voornaamste data-archieven en repositories.

Een voorbeeld van een sterrenkundig repository is Mikulski Archive for Space Telescopes (MAST). MAST bevat een verscheidenheid aan (onderzoeks-) data-archieven (in het optische, ultraviolet en bijna-infrarode deel van het spectrum). Toevoegen van hoogwaardige wetenschappelijke datasets is mogelijk.

UvA/HvA figshare

Sinds september 2017 hebben alle UvA-onderzoekers toegang tot UvA/HvA figshare. In UvA/HvA figshare kun je je onderzoeksdata veilig én bereikbaar opslaan: je bestanden staan op ISO-gecertificeerde servers in Zwitserland, en jij kunt erbij vanaf elke computer met internetverbinding.

Verder kun je je onderzoeksdata veilig delen, archiveren en publiceren. Elk gepubliceerd item krijgt een Digital Object Identifier (DOI), een unieke permanente link die je kunt vermelden in artikelen en presentaties.

Meer informatie over UvA/HvA figshare

Ondersteuning

Met algemene vragen over research data management kun je terecht bij RDM Support. Met vragen specifiek voor Sterrenkunde raadpleeg je de informatiespecialist Sterrenkunde.

dhr. drs. K.M. (Kasper) Abcouwer

Informatiespecialist Sterrenkunde