Bij onderzoeksaanvragen worden steeds vaker voorwaarden gesteld over opslag en beschikbaarheid van de onderzoeksgegevens. Bij Religiewetenschappen kunnen de data diverse vormen aannemen en variëren van een bronnenopgave tot transcripten van interviews en audiovisueel materiaal.
Bij vrijwel alle subsidie-aanvragen wordt tegenwoordig van de aanvrager gevraagd een research dataparagraaf in te vullen. Hierin moet onder andere vermeld worden welke onderzoeksdata je verwacht te verzamelen, waar je de data zult opslaan en of je (een deel van de ) data in de toekomst (beperkt) toegankelijk wilt maken.
Op de RDM-website vind je alle informatie over plannen, bewaren en delen van onderzoeksdata. Het is aanbevolen om ook het Research Data Management Protocol van de Faculteit Geesteswetenschappen tijdig te raadplegen.
Alle onderzoekers van UvA en HvA hebben vanaf 28 september 2017 toegang tot UvA/HvA figshare: een systeem voor het veilig opslaan, gecontroleerd delen en publiceren van onderzoeksdata.
Onderzoeksgegevens kunnen worden bewaard in data-archieven. Deze ‘repository’s’ kun je op twee manieren gebruiken: voor opslag van eigen onderzoeksdata en voor het raadplegen van data van onderzoek van andere wetenschappers.
De Nederlandse NARCIS biedt toegang tot duizenden wetenschappelijke datasets en e-publicaties in Nederland. Voor sociaal wetenschappelijke data kun je de Association of Religion Data Archives raadplegen. Voor overige buitenlandse repositories zijn te vinden in Re3data.org (Humanities en Interdisciplinary).
Heb je vragen of behoefte aan training, hands-on sessies? Neem contact op met RDM Support of de informatiespecialist van Religiewetenschappen.