Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Steeds vaker worden er eisen gesteld aan de opslag en het beheer van onderzoeksdata. Dit gebeurt door zowel financiers en (tijdschrift-) uitgevers als door de Universiteit van Amsterdam zelf.

De Bibliotheek UvA/HvA en de ondersteunende ICT-diensten werken gezamenlijk aan voorzieningen om onderzoekers te ondersteunen bij hun databeheer.

Op de RDM-website staat alle informatie over plannen, bewaren en delen van onderzoeksdata.

Datasets Scheikunde

Onderzoeksdata kunnen worden bewaard in data-archieven. Deze repositories kun je op twee manieren gebruiken: voor opslag van eigen onderzoeksdata en voor het raadplegen en hergebruiken van data van onderzoek van andere wetenschappers. Op de pagina Data vinden staan de voornaamste data-archieven en repositories.

Chemiespecifieke repositories

Cambridge Structural Database: kleine molecuul kristalstructuren

ChemSpider: chemische structuren en de bijbehorende informatie

eCrystals: röntgenkristallografische data

PubChem: ‘kleine’ moleculen en hun verbindingen

UvA/HvA figshare

Sinds september 2017 hebben alle UvA-onderzoekers toegang tot UvA/HvA figshare. In UvA/HvA figshare kun je je onderzoeksdata veilig én bereikbaar opslaan: je bestanden staan op ISO-gecertificeerde servers in Zwitserland, en jij kunt erbij vanaf elke computer met internetverbinding.

Verder kun je je onderzoeksdata veilig delen, archiveren en publiceren. Elk gepubliceerd item krijgt een Digital Object Identifier (DOI), een unieke permanente link die je kunt vermelden in artikelen en presentaties.

Ondersteuning

Met algemene vragen over research data management kun je terecht bij RDM Support. Met vragen specifiek voor Scheikunde raadpleeg je de informatiespecialist Scheikunde.

Dr. N.H. (Nesru) Koroso

Informatiespecialist Scheikunde