Video Archiveren en publiceren van onderzoeksdata
Bewaartermijn
UvA en HvA vragen van onderzoekers, in navolging van de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit, om ruwe onderzoeksdata gedurende een passende termijn te bewaren. Een veelgebruikte bewaartermijn is tenminste tien jaar.
Archief kiezen
UvA/HvA figshare
UvA/HvA figshare is het institutionele data repository van UvA en HvA. In UvA/HvA figshare kun je je data veilig archiveren en publiceren. Elk gepubliceerd item krijgt een Digital Object Identifier (DOI), een unieke permanente link die je kunt vermelden in artikelen en presentaties.
Indien nodig kun je in UvA/HvA figshare je data onder embargo publiceren. Als je een beschrijving van je data wilt delen, maar niet de bestanden zelf (bijvoorbeeld omdat ze privacygevoelige informatie bevatten), kun je je data onder een permanent embargo publiceren.
Net als in andere data-archieven beschrijf je in UvA/HvA figshare je data door middel van metadata. Hierdoor zijn je bestanden snel en eenvoudig terug te vinden.
Meer informatie over hoe je je data kunt opslaan en publiceren in UvA/HvA figshare vind je in de handleidingen.
Extern data-archief
Het kan voorkomen dat je onderzoeksfinancier of het tijdschrift waarin je publiceert je vraagt om je data te plaatsen in een vakgerelateerd of nationaal data-archief. Bij je keuze voor een extern data-archief spelen, afgezien van eventuele kosten die het data-archief je in rekening brengt voor de opslag van je onderzoeksdata, vier overwegingen een rol:
- de kwaliteit van het data-archief
- de mogelijkheden die het data-archief biedt: persistent identifier, toegangsrestricties, licenties
- de eisen die het data-archief stelt: bestandsformaten, metadata
- de vindbaarheid van de data
Een data-archief dat zich richt op jouw vakgebied kun je vinden in een register van data-archieven.
Algemene data-archieven beperken zich niet tot data uit een specifiek vakgebied of een bepaald onderzoeksinstituut. In Nederland hebben we twee nationale data-archieven: DANS Easy (alfa en gamma) en 4TU (beta).