Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Identifiers

Als een dataset in een data-archief wordt gedeponeerd, krijgt de dataset een identifier: een code die uniek is voor (deze versie van) de dataset. Deze code maakt het mogelijk om naar deze specifieke dataset te verwijzen, bijvoorbeeld in (je eigen) publicaties.

De identifier van een dataset is vergelijkbaar met het ISBN van een boek, met dit verschil: in verwijzingen naar boeken wordt het ISBN niet opgenomen, terwijl de identifier juist een vast onderdeel van een verwijzing naar een dataset is.

Soorten

Er zijn verschillende soorten identifiers in omloop. Sommige van deze identifiers (DOI, Handle) worden niet alleen voor datasets, maar ook voor andere digitale publicaties gebruikt.

DOI: Digital Object Identifier

voorbeeld: doi:10.3886/ICPSR09685.v2

Handle

voorbeeld: http://hdl.loc.gov/loc.rbc/jeff.16823

PURL: Persistent Uniform Resource Locator

voorbeeld: http://purl.org/TC

URN: Uniform Resource Name

voorbeeld: urn:nbn:nl:ui:13-19ye-al

ARK: Archival Resource Key

voorbeeld: http://ark.cdlib.org/ark:/13030/tf5p30086k

URL

De Uniform Resource Locator (URL) is het adres van een webpagina, bijvoorbeeld een pagina waarop een dataset wordt aangeboden.

Het gebruik van een URL als identifier is niet zonder risico’s: het webadres dat je in je browser ziet, bevat vaak gegevens die alleen op dat moment geldig (sessiegebonden) zijn. Als je dit webadres ongewijzigd opslaat en de pagina later opnieuw opent, krijg je waarschijnlijk een foutmelding.

Als je de keuze hebt tussen een URL en een andere identifier, bijvoorbeeld een DOI, kun je voor een betrouwbare link beter die andere identifier gebruiken.