Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Datamanagementplan

Een datamanagementplan (DMP) is een digitaal document waarin je beschrijft welke data je tijdens je onderzoeksproject gaat verzamelen, hoe je de data tijdens het project opslaat en beheert, en wat er na afloop van het project met de data gebeurt.

Waarom?

Een datamanagementplan maakt onderzoeksdatamanagement concreet en uitvoerbaar: wat ga je doen en hoe?

Het bespaart je tijd, werk en geld: doordat je in een vroeg stadium goed over het beheer van je onderzoeksdata nadenkt, verklein je de kans op vervelende verrassingen later in je onderzoek.

Steeds meer universiteiten, onderzoeksinstituten en financiers stellen een (beknopt) DMP verplicht.

Wat?

In een datamanagementplan beantwoord je vragen als:

  • Welke data ga je verzamelen? Wat voor type data of welke bestandsformaten? Hoeveel?
  • Waar en hoe ga je je data opslaan? Hoe zorg je voor back-ups?
  • Hoe ga je je data organiseren en beschrijven?
  • Wie krijgt toegang tot je data? Wanneer? Hoe ga je die toegang beheren?
  • Welke data worden na afloop van het project gearchiveerd? Waar en voor hoe lang?
  • Komen de gearchiveerde data beschikbaar voor anderen? Wanneer? Onder welke licentie?
  • Wie is de eigenaar van je data? Wie is verantwoordelijk voor het beheer van je data?
  • (Hoe) is voorzien in de middelen die nodig zijn om dit plan uit te voeren?

Een DMP is een levend document. Het is goed mogelijk dat je bepaalde vragen in eerste instantie niet of alleen op hoofdlijnen kunt beantwoorden, bijvoorbeeld omdat je nader advies wilt inwinnen. Ook kan het in de praktijk nodig blijken om zaken anders te regelen dan je aanvankelijk van plan was. Je kunt je DMP altijd aanvullen of wijzigen.

Hoe?

Voor het opstellen van een datamanagementplan zijn verschillende modellen (templates) en checklists beschikbaar. Het ingevulde template vormt je datamanagementplan. Misschien hanteert je onderzoeksfinancier of onderzoeksinstituut een eigen DMP-model. Wanneer je financiering van NWO of ZonMw ontvangt, of wanneer je financier of instituut geen eigen template heeft, kun je het algemene UvA- of HvA-template gebruiken. Veel templates, waaronder die van UvA en HvA, zijn opgenomen in de online tool DMPonline.

Als je financiering aanvraagt bij één van de Engelse Research Councils kun je voor het opstellen van een datamanagementplan ook DMPOnline gebruiken. Templates die voldoen aan de eisen van de belangrijkste Amerikaanse onderzoeksfinanciers zijn beschikbaar via de DMPTool.

Kosten van datamanagement

Goed datamanagement brengt kosten met zich mee, in uren en in geld. De UK Data Service heeft een checklist ontwikkeld die kan helpen om deze kosten in kaart te brengen, bijvoorbeeld ten behoeve van een subsidieaanvraag.